Catspiration Magazine - Editie 6

Magazine cover

Kattengedrag: De oudere kat

De oudere kat

----------------------------------------------------------------------------------------------

Video: Sonja van Leeuwen over oudere katten

Iedere editie van CATSPIRATION vertelt kattengedrags-therapeut Sonja van Leeuwen iets over kattengedrag. Heb je een vraag aan Sonja van Leeuwen? Stel je vraag HIER!

Lees HIER een antwoord van Sonja op een vraag!

Wat kun je doen voor je oudere kat?

Hoe oud is jouw kat?

Hoe leren katten / dieren eigenlijk? Workshop met Sonja in het Dolfinarium

Hoe ga jij om met je oudere kat?
Deel hier je ervaringen met elkaar!

Katten worden steeds ouder; ze krijgen steeds immers steeds betere voeding en (medische) zorg. Gemiddeld worden ze op dit moment zo’n vijftien jaar, vanaf hun negende heten ze senior. De seniorkat kan een fijne oude dag hebben, maar verdient wel extra aandacht en zorg.

Hoe ouder je kat wordt, hoe groter de kans op kwalen als gevolg van slijtage of veroudering van het lichaam. Zie daarvoor ons Medisch dossier op pagina 5. Deze medische problemen kunnen echter ook leiden tot gedragsproblemen, zoals onzindelijkheden, niet meer op de bak willen gaan en zelfs agressieproblemen als gevolg van pijn.

Kattengedragstherapeut Sonja van Leeuwen krijgt dan ook veel oudere katten op het spreekuur. “Zelf hebben we ook een oudere kat, Nicky van tien jaar. Nicky is een heel speciale kat die veel heeft meegemaakt in haar leven en in ons huis haar plekje heeft gevonden. Toch moeten we ervoor zorgen dat ze dit plekje ook kan behouden. Je ziet namelijk nogal eens in een huishouden dat de jongere katten achter de oudere aan willen zitten en dat vinden ze natuurlijk niet fijn. Nicky krijgt daarom extra privileges; zij mag op plekken komen waar de andere katten niet komen en dat doet haar heel goed. Zo komt ze voldoende tot rust en voorkom je problemen.”

Oudere katten kunnen ook dement worden, weet Sonja. “Je ziet het steeds vaker en net als bij mensen zie je dat ze letterlijk de weg kwijt zijn. Wij hopen dat onze Nicky dat bespaard blijft, maar mocht het zo zijn, dan gaan we haar ruimte wat kleiner maken. Je moet er dan voor zorgen dat alles wat ze nodig heeft dicht bij haar is, en dat ze er niet voor hoeft te klimmen. Overigens is dat laatste iets dat voor oudere katten in het algemeen geldt. Negentig procent van de katten boven de twaalf jaar heeft artrose! Ze laten het niet zo gemakkelijk zien, maar als je je kat goed kent, zie je het wel. De kat kan niet meer zo goed springen en klauteren als voorheen.” Sonja raadt dan ook aan om aanpassingen te maken, zoals opstapjes om op hun favoriete plekjes en bij de kattenbak te komen. Ook een ruimere kattenbak kan fijn zijn voor een oudere kat. Sonja: “Als je dat soort aanpassingen maakt, kan je kat een goede oude dag hebben zonder problemen.”

Wat kun je doen voor je oudere kat?

1 Geef extra aandacht aan de kattenbak. Zorg voor een lage instap of trappetje (in en uit); dat maakt de bak beter toegankelijk. Een ruime kattenbak is ook belangrijk, want dan kunnen ze gemakkelijker draaien en de juiste houding aannemen om te ontlasten. Sonja: “Als dit niet meer lukt op de kattenbak, zoekt de kat een andere plek in huis waar dit wel lukt. Je ziet ook vaak dat ze het dan net voor of naast de kattenbak gaan doen. Vooral ontlasting omdat die bij oude katten vaak wat droger (harder) is. Dat kost ze meer moeite.”

2 Zorg ervoor dat ze een warm, comfortabel plekje hebben in een tochtvrije ruimte. Ook hier geldt: vaak hebben ze opstapjes nodig naar die favoriete stoel of bank.

3 Zorg ook voor een rustig plekje, weg van de dagelijkse drukte, kinderen, honden en andere katten.

4 Wees voorzichtig met de introductie van een nieuwe kat of kitten (zie ook bij het antwoord van Sonja op ‘een vraag’).

Hoe oud is jouw kat?

De oudste Nederlandse kat werd 28 jaar, de oudste kat ter wereld maar liefst 38 jaar. En hoe oud is jouw kat? Waarschijnlijk ouder dan je ‘denkt’! Vergelijk het maar eens met onze mensjaren.

Katjaren Equivalent in mensjaren Katjaren Equivalent in mensjaren
1 15 11 60
2 24 12 64
3 28 13 68
4 32 14 72
5 36 15 76
6 40 16 80
7 44 17 84
8 48 18 88
9 52 19 92
10 56 20 96

Vraag Sonja

Sonja ontving meerdere vragen van lezers. Ze heeft ze allemaal persoonlijk beantwoord en blijft dat voorlopig ook doen. Zo kreeg ze deze vraag: “Ik heb een rode kater van veertien jaar. Kan ik hier een kitten bij zetten of is dit te druk voor hem? Misschien wordt hij jaloers? En als het wel kan, hoe pak ik dit dan aan? Het asiel zei dat ik het niet moest doen. Als de kleine in de pubertijd komt, zou dit te druk zijn voor de oudere kat.”

Antwoord Sonja:

“Ja inderdaad, we adviseren dit niet te doen. En als je het toch doet, twee kittens te nemen die dan met elkaar kunnen spelen en de oudere kat minimaal acht uur per dag een deel van het huis voor zichzelf te geven om voldoende rust te krijgen. Het is voor een oudere kat een grote belasting. Zie het als iemand van tachtig jaar die weer dagelijks een baby om zich heen heeft. Dat kan gezellig zijn, maar ook erg druk en vermoeiend. Meer dan negentig procent van alle katten boven de twaalf jaar heeft artrose, dit geeft pijn wat vaak niet wordt getoond. Maar bij belasting wordt het wel erger.”

Hoe leren katten / dieren eigenlijk? Workshop met Sonja in het Dolfinarium

Hoe leren katten/dieren nu eigenlijk? Leerprincipes zijn gelijk voor ieder levend wezen. Heb je interesse om hier meer over te leren tijdens een dagje uit in het Dolfinarium Harderwijk?
Kattengedragstherapeut Sonja van Leeuwen en gedragstherapeut voor dierentuindieren en honden Toinny Lukken organiseren een onvergetelijke dag die een andere kijk geeft op je kat (en ieder ander dier). Ze laten je de dieren in het Dolfinarium eens van een hele ander kant en van dichtbij bekijken.
Interesse?

Klik hier!

X

Cat Moments3

Verzekering vernieuwd

assets/catspiration06/bd9f_flyer.dolfi2011_000.pdf.pdf

assets/catspiration06/bd9f_flyer.dolfi2011_000.pdf.pdf

Cat Moments3

Catspirations

Powered by MagStream
Technology by MagStream Real Time Publishing